Huvudvärk

Huvudvärk

Vad är huvudvärk?

Huvudvärk definieras som smärta i huvudet eller ansiktet. Huvudvärk kan kännas på olika sätt och ha många olika förklaringar. Huvudvärk är ett vanligt besvär hos både barn och vuxna. Smärtan kan ha kopplingar till såväl fysiska som psykiska tillstånd. Ofta handlar det om tillfällig huvudvärk. Huvudvärk är ett vanligt besvär som individer söker hjälp hos naprapat, kiropraktor eller vården för.

Varför får man huvudvärk?

Huvudvärk är mycket vanligt och kan till exempel bero på stress, spända muskler, oro eller synfel. Det är ovanligt att huvudvärk är symtom på en allvarlig sjukdom. Oftast går huvudvärken över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma oftare.

Röda flaggor vid huvudvärk

Även om majoriteten av huvudvärk är ofarlig, behövs den ändå tas på högsta allvar. I ovanliga fall beror huvudvärk på allvarliga anledningar.

Kontakta en vårdpersonal ifall du har ett eller flera av följande besvär:

 • Du tidigare haft huvudvärk men den nu har ändrat lokalisation eller karaktär.
 • Kraftig huvudvärk efter slag eller fall mot huvudet
 • Du har huvudvärk som ökar, blir starkare och kommer oftare.
 • Du har huvudvärk, är över 50 år och har inte haft huvudvärk tidigare.

 

Olika typer av av huvudvärk:

Spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk. Huvudvärken kan bero på spända muskler i nacke eller käke, men den kan även ha andra orsaker. Värken kan ofta utlösas eller förstärkas av oro, stress och sömnbrist.

Vanliga symtom:

 • Dov, molande eller tryckande huvudvärk
 • Huvudvärk lokaliserad som ett band eller tryck runt huvudet.

Migrän

Migrän är en typ av vaskulär huvudvärk, dvs kärlrelaterad. Migränhuvudvärk kommer ofta i skov och symtomen är mer intensiva än vid spänningshuvudvärk.
Före puberteten är migrän ungefär lika vanligt mellan män och kvinnor. Efter puberteten blir antalet hos kvinnor dubbelt så hög som den hos män.

Vanliga symtom:

 • Intensiv huvudvärk som känns i ena eller båda halvorna av huvudet.
 • Illamående och ljud, ljuskänslighet.
 • Värken förvärras av fysisk aktivitet och när du rör på huvudet.
 • En del får så kallad aura i samband med huvudvärken. Den vanligaste typen av aura är att du upplever synfenomen.

Hortons huvudvärk

Vid Hortons huvudvärk har du perioder med anfall av en värk på ena sidan av huvudet.
Oftast får du attackerna under några veckor varje år, till exempel vår eller höst.
Hortons huvudvärk är inte skadlig, även om den kan vara mycket intensiv och obehaglig.

Vanliga symtom:

 • Skärande smärta som sitter i eller omkring ögat.
 • Huvudvärk som kommer regelbundet på en speciell tid på dygnet. (Ofta natten)

Käkrelaterad huvudvärk

TMD, eller temporomandibulär dysfunktion, innebär att leden som kopplar samman den övre och den nedre käken inte fungerar som den ska.

Ett vanligtvis symtom på detta är huvudvärk som ofta liknar migrän. Det är vanligt att man vaknar med huvudvärk och ömhet i käkmusklerna. Huvudvärken brukar ofta sitta runt tinningarna eller runt öronen.

Corona Huvudvärk

Huvudvärk i samband med Covid -19 infektion är ett vanligt förekommande symtom. Huvudvärken kommer oftast tre till fem dagar efter att du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.
Infektionen kan gå över efter några dagar. Ibland tar det längre tid. I samband med att infektionen går över bör huvudvärken att avta. Ifall huvudvärken fortsätter under en längre period rekommenderas du uppsöka vården för en undersökning.

Gravid Huvudvärk

Huvudvärk när man är gravid är vanligt. För det mesta är det ofarligt och brukar gå över ganska snabbt. Merparten av all huvudvärk under graviditet är godartad och handlar till 90 procent om vanlig migrän eller spänningshuvudvärk. Är det så att det är en ny typ av huvudvärk, som man inte är van vid, är det bra att vara lite observant.

Behandling av huvudvärk

Spänningshuvudvärk är ofarligt och kan behandlas med god effekt. Under ett besök hos naprapat används olika behandlingsmetoder används för att få avslappning av den påverkade muskulaturen. Träning och rehabilitering kan användas och stärka upp de spända musklerna samt därefter förebygga återkommande huvudvärk.

Annan typ av huvudvärk såsom Migrän eller Hortons är svårbehandlad och behandlas bäst via läkemedel utskrivet av neurolog.

Vad hjälper mot huvudvärk?

Det finns flera saker du kan göra själv för att lindra, och minska risken för att få huvudvärk.

Nedan listar jag några exempel du kan använda dig utav:

 • Huvudvärksdagbok

Vid återkommande huvudvärk är det bra om du lär dig känna igen situationer som kan bidra till huvudvärk. I dagboken skriver du när, hur ofta huvudvärken kommer och hur den känns. Skriv också vad som lindrar eller förvärrar värken.

 • Minska stress

Ibland kan huvudvärk orsakas eller förstärkas av oro och stress. Då är det bra om du försöker minska stressen i ditt liv. Många som har huvudvärk har ofta har spända muskler i nacke eller käke.

 • Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet skapar bättre förutsättningar för en nacke att må bra. Du kan minska risken för stela muskler i nacke och rygg genom regelbunden träning och rörelse.

Du som har ett stillasittande arbete bör variera din arbetsställning och försöka lägga in små pauser.

 • Kost

Du kan minska risken för huvudvärk om du äter och dricker regelbundet under dagen.

Undrar du något mer? Vänligen kontakta mig här >

Läs mer om andra symtom

Ryggskott

Ryggskott kännetecknas av plötslig smärta i nedre delen av ryggen. Det känns som en låsning och du får svårt att röra dig. Ryggskott uppstår ofta i samband…

Ischias

Ischias utstrålning innebär smärta som strålar från ländryggen ner längs benet inom ischiasnervens utbredningsområde. Orsaken till ischias är oftast…

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge (lateral epikondylit) kallas den överbelastningsskada som drabbar senfästen på armbågens utsida. Skadan leder till smärta kring armbågens…

Ett stenkast ifrån Sankt Eriksplan

Vi befinner oss i PACE STHLM lokal på Sankt Eriksplan