Nackspärr

Nackspärr

Vad är nackspärr (torticollis)

Den medicinska diagnosen, akut torticollis används ofta för att beskriva nackspärr. Nackspärr är ett muskulärt utlöst smärttillstånd där plötsligt smärta och stelhet är huvudsymtom.

Nackspärr är ett vanligt förekommande besvär som ofta behandlas av bla naprapater. Det kan komma när som helst och drabba vem som helst. Det är ovanligt att nackspärr är ett symtom på en allvarlig sjukdom. Oftast går nackspärren över av sig själv, men ibland kan den sitta i länge eller komma ofta.

Undersökningen för att diagnostisera nackspärr inkluderar rörelsestatus, neurologi och palpation. Om trauma eller reumatism finns i sjukdomshistorien (anamnesen) rekommenderas röntgenundersökning.

Varför får man nackspärr?

Debut av nackspärr beror på ett flertal faktorer unikt till den enskilda individen.
Nackmuskulaturens spänningstillstånd påverkas av såväl psykisk press, fysisk belastning liksom av degenerativa förändringar i halsryggraden.

Smärtan kan exempelvis utlösas av en ovan rörelse, en felbelastning av musklerna eller monotona belastningar i vardagen.
Att du sovit i en obekväm ställning kan även trigga debuten av nackspärr.

Fysiskt krävande arbetsuppgifter, hög stressnivå och hög arbetsmängd ger lätt höjda axlar vilket kan medföra ökad risk för nackspärr. Ergonomiska faktorer såsom låsta arbetsställningar eller repetitiva arbetsmoment kan även det öka risken för att utveckla nackspärr.

Nedsatt syn med ögontrötthet kan påverka nacken negativt. Anspänning av ciliarmuskeln för fokusering av synskärpa medför reflexmässig anspänning av nack- och skuldermuskulatur.

Riskfaktorer för nackspärr är kvinnligt kön, rökning, övervikt, inaktivitet och depression.
Även faktorer som ålder, genetik och sömn har en påverkan.
Oftast är det flera samverkande faktorer som ger smärtsyndromet nackspärr.

Barn kan få nackspärr på grund utav svalginfektion. Därför rekommenderas barn med plötsligt påkommen smärta och stelhet att genomföra en svalginspektion utfört av läkare.

En ovanlig men allvarlig orsak till nackspärr (akut tortikollis) när någon av lederna i halskotpelaren har gått ur led helt eller delvis (luxation/subluxation).

Vanliga symtom vid nackspärr

Symtom på Nackspärr, (akut torticollis) är plötslig smärta och spänd muskulatur i nackregion. Inskränkt rörlighet och svårighet att röra nacken. Oftast är smärtan och stelheten värre åt det ena hållet. Spänningshuvudvärk kan medfölja.

Hur länge har man nackspärr?

Nackspärr är ofarligt och för de flesta går det onda i nacken över av sig själv inom ett par dagar eller en vecka. Behandling hos naprapat eller kiropraktor kan påskynda förloppet.

En patient med nackvärk fortsätter ofta att arbeta utan sjukskrivning. Läkaren kan vid behov överväga en kort sjukskrivning, i allmänhet en till tre dagar.

Vid vanlig nackvärk behövs i allmänhet inte bildundersökningar, eftersom man också hos symtomfria personer kan se slitageförändringar på både röntgen- och magnetbilder. Man överväger röntgenundersökning om värken är kvarvarande efter 6 veckor

Behandling av nackspärr

Akut nackvärk går ofta över utan någon behandling. Man bör ändå så tidigt som möjligt försöka påverka orsakerna till värken och faktorer som förvärrar den, så nackvärken inte blir kronisk.

Behandlingen av nackspärr strävar efter att öka rörligheten och minska smärtan i nacken. Detta sker genom manuella behandlingsstrategier så som ledbehandling och massage. Behandlingen kompletteras dessutom med diverse hemövningar som påskyndar smärtförloppet och förebygger framtida besvär.

Vad hjälper mot nackspärr?

Det finns flera saker du kan göra själv som hjälper mot nackspärr.
Nedan listar jag några exempel du kan använda dig utav:

  • Rörelse

Det är lätt att tro att kroppen läker bäst när den vilar, men kroppen trivs bra när den får röra på sig. Den ökade blodcirkulationen påverkar hela kroppen positivt och gör att läkningen går fortare.

Det är inte farligt att röra nacken och kommer inte att förvärra skadan/smärtan. Du bör försöka undvika rörelser som gör ont, men annars kan du fortsätta göra det du brukar göra.

  • Värme

Värme kan ofta minska värken. Du kan till exempel linda en halsduk runt halsen eller använda en värmedyna. En varm dusch eller ett varmt bad kan också kännas skönt och lindra smärtan.

  • Läkemedel

Receptfria läkemedel kan hjälpa vid nackspärr. Speciellt i det akuta skedet när smärtan är som värst.

Paracetamol används som smärtstillande läkemedel vid värk i rörelseorganen, eftersom det ofta anses vara det tryggaste alternativet. Alternativt används antiinflammatoriska läkemedel (till exempel ibuprofen och naproxen), som dock inte rekommenderas för kontinuerligt bruk

Liniment såsom Tigerbalsam eller Linnex kan även användas vid nackspärr.

Förebygga nackspärr

Det är viktigt att jobba proaktivt för att försöka undvika nacksmärta, och andra vanligt förekommande nackbesvär, redan innan de uppstår. Det är alltid lättare att förebygga besvär än att tvingas till rehabträning.
Nedan listar jag några exempel som kan hjälpa dig förebygga nackspärr:

  • Fysisk motion

Det är bra om du på olika sätt försöker komma igång och röra på dig om du inte redan är fysiskt aktiv. Fysisk aktivitet skapar bättre förutsättningar för en nacke att må bra. Du kan minska risken för stela muskler i nacke och rygg genom regelbunden träning och rörelse.

  • Variation i ergonomi

Du som har ett stillasittande arbete bör variera sin arbetsställning och försöka lägga in små pauser.

  • Sovposition

Det finns ett samband mellan dålig sovposition och nackspärr. Vad som dock räknas som en dålig sovposition är individuellt för dig som person.

Ser du ett samband med en viss typ av sovposition och smärta i nacke kan du testa att ändra den positionen till en annan. En kudde och en säng som känns bekväm kan på det sättet minska risken för nya besvär.

Övningar vid nackspärr

Nedan listar jag några exempel på övningar som fungerar väl vid nackspärr (akut torticollis)

 

  • 8an
  • Isometriskt kontraktion i rotation.
  • Rodd med gummiband eller hantel.

Undrar du något mer? Vänligen kontakta mig här >

Läs mer om andra symtom

Huvudvärk

Den vanligaste typen av huvudvärk kallas för spänningshuvudvärk.  Huvudvärken kan bero på spända muskler i nacke eller käke, men den kan även ha andra…

Ryggskott

Ryggskott kännetecknas av plötslig smärta i nedre delen av ryggen. Det känns som en låsning och du får svårt att röra dig. Ryggskott uppstår ofta i samband…

Ischias

Ischias utstrålning innebär smärta som strålar från ländryggen ner längs benet inom ischiasnervens utbredningsområde. Orsaken till ischias är oftast…

Ett stenkast ifrån Sankt Eriksplan

Vi befinner oss i PACE STHLM lokal på Sankt Eriksplan