Ont i ländryggen

Ryggsmärta är vanligt i det Svenska samhället och drabbar ca. 80% av befolkningen någon gång under livet. Ländryggssmärta är ett betydande hälsoproblem världen över och behandlas inom vården eller av övriga yrkesgrupper såsom Naprapater. Ländryggssmärta definieras vanligtvis som smärta, muskelspänningar eller stelhet lokaliserad i nedre delen av ryggen, med eller utan bensmärta (ischias).

Cirka 90 % av alla patienter med ländryggssmärta kommer att ha ospecifik ländryggssmärta, vilket i huvudsak är en diagnos baserad på uteslutning av specifikt sjukdomstillstånd (patologi). I det fallet är faktorer unikt för den enskilda individen som över tid resulterar i smärta.
Faktorerna kan vara sömn, stress, genetik, arbetsbelastning och ergonomi för att nämna några få.

Den medicinska diagnosen lumbago används ofta för att karaktärisera ländryggssmärta. Lumbago betyder smärta i ländryggen av okänd och ofarlig orsak.

En ländryggssmärta med en specifik bakomliggande orsak beskrivs som en specifik ländryggssmärta. Exempel på specifika ländryggssmärtor är diskbråck, benskörhet, stenos eller fraktur.

En relativt ovanlig orsaksmekanism är fysiskt trauma, exempelvis en bilolycka. Vid uppkomst av ryggsmärta efter trauma är det viktigt att först göra en läkarundersökning. Det kan behövas genomföras en röntgen för att utesluta risk för fraktur innan annan rehabilitering kan övervägas.

Andra orsaksmekanismer för ländryggssmärta kan vara överbelastning i samband med exempelvis ett (för) tungt lyft.

Olika typer av ländryggssmärta?

Lumbago acuta (Ryggskott)

Ryggskott kännetecknas av plötslig smärta i nedre delen av ryggen. Det känns som en låsning och du får svårt att röra dig. Ryggskott uppstår ofta i samband med att du utför en ovanlig rörelse för ryggen. Det kan vara att du har vridit ryggen på ett annorlunda sätt eller lyft något tungt.

Vanliga symtom:

  • Plötslig smärta i nedre delen av ryggen
  • Muskelkramp och ömhet i ena sidan av ryggen
  • Ökad smärta vid rörelse
  • Nedsatt rörlighet

Diskbråck

Ett diskbråck hänvisar till skada på en av diskarna som sitter mellan kotorna.

En disk i ryggen består av främst 2 komponenter. En mjuk, geléliknande kärna samt ett tuffare, gummiliknande ringbrosk som omsluter kärnan. Diskbråck uppstår när en del av kärnan trycks ut genom en reva i ringbrosket, vilket medför kompression eller irritation på en nerv.

Ett diskbråck, som kan uppstå i vilken del av ryggraden som helst, uppstår oftast i nedre delen av ryggen. Beroende på var diskbråcket sitter kan det resultera i smärta, domningar eller svaghet i en arm eller ett ben.

Vanliga symtom:

  • Smärta i ben och ländrygg
  • Kraftlöshet i ben
  • Känselbortfall i ben
  • Domningar och stickningar ben
  • Reflexbortfall

Lumbago ischias kännetecknas av smärta i ländryggen och en utstrålande smärta i ett ben. Ischias är ingen diagnos utan ett symtom som beror på att det finns en kompression eller irritation på ischiasnerven.

Ischiasnerven sträcker sig från ryggen hela vägen längs baksidan av låret och ned i vaden. En ischias kan vara orsakat av ett diskbråck, eller av andra lättare mekanismer såsom en irriterad disk eller krampande muskler även kallat falsk ischias.

Vanliga symtom:

  • Smärta i ben och ländrygg
  • Kraftlöshet i ben
  • Känselbortfall i ben
  • Smärta vid hostningar och nysningar

Behandling av ländryggssmärta

Det finns olika behandlingsformer inom naprapati som alla kan bidra till lindring och ökad aktivitetsförmåga vid smärta i ländrygg. Beroende på patientens diagnos kan vissa behandlingar vara mer effektiva än andra. Många tycker att en kombination av behandlingar fungerar bäst.

En Naprapatbehandling består ofta av en kombination av manuell terapi och rehab. Behandlingen och rehabiliteringen skräddarsys efter den individuella patientens behov.

Egenvård för ryggskott, diskbråck och ländryggssmärta

Egenvård för ryggskott, diskbråck och ländryggssmärta kan även vara effektivt för att behandla ryggsmärta i hemmet. Nedan listar jag några exempel på egenvård ni kan använda er utav:

  • Avlastning och vila

Många episoder av ländryggssmärta kan förbättras genom att kortvarigt undvika ansträngande aktivitet. Kroppen har en god självläkande förmåga vid många typer av ländryggssmärta. Det rekommenderas dock att inte vila mer än några dagar, eftersom för mycket inaktivitet kan fördröja din rehabiliteringsprocess.

  • Belastningshantering

Kroppen mår generellt bättre av att röra sig än att vila helt. En variant av vila är att hålla sig aktiv men undvika aktiviteter och som förvärrar smärtan.
Att undvika eller minimera aktiviteter och positioner som förvärrar smärtan kommer att bidra till minskad smärta och möjliggöra en bättre läkande miljö.

Ett exempel på detta kan vara att göra simplifierade, enkla övningar för rygg. Rörelserna ska vara smärtfria och fungera avlastande, inte upplevas förvärrande.

Övningar för ländryggen

Nedan ser ni en video där jag visar 3 övningar vid ont i ländryggen

LÄS MER:  Ny Lokal! PACE STHLM