Vad är hälsporre?

En av de vanligaste skadorna i foten är hälsporre, eller plantar fasciit som man vanligtvis menar. Symtom vid hälsporre är ont under eller insidan av hälen när du står eller går. Det är senfästet under hälen och inte själva hälsporren som gör ont. När du har gått en stund brukar smärtan gå över. 

Vem drabbas av hälsporre?

Hälsporre är vanligt för dig som löptränar mycket eller för dig som står eller går mycket. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan när du springer eller går. Om kroppen har en oförmåga att jämt fördela belastningen kan överbelastningen förvärras. 

Hur blir man av med hälsporre snabbt? 

En stor del av behandling av hälsporre är avlastning, belastningsanpassning och träning. Det är viktigt att veta vad man själv kan göra för att påskynda läkningen med övningar. Med övningar kan du avlasta smärtan och fortsätta vara aktiv trots skadan. 

Hur lång tid tar det att bli av med hälsporre?

Hur lång tid besvären sitter i kan variera. Ofta kan besvären sitta i rätt länge som månader men sällan längre än ett år. Vid smärta kan inlägg och formgjutna inlägg hjälpa. Formgjutna inlägg görs via en ortopedingenjör. 

Hur tränar man bort hälsporre?

Nedan listar vi de 5 bästa övningarna mot ont i hälen och hälsporre

  1. Sitt ned med benen sträckta rakt framför dig. Använd dina händer för att dra tårna bakåt mot skenbenet. Håll positionen i 20 sekunder fem gånger. Genom att stretcha foten får du igång cirkulationen, förbättrar din flexibilitet och påskyndar behandling av hälsporre. 
  2. Placera tummarna i mitten av fotsulan och massera utåt mot kanterna. Börja från hälen och jobba dig framåt. 
  3. Stretcha vaden och foten med band eller handduk. 
  4. Rita alfabetets stora bokstäver med din fot alternativt cirkulära rörelser med foten, 30 cirklar medurs och 30 cirklar moturs.
  5. Rulla en tennisboll eller en yogaboll under din fot. Fortsätt i upp till 1 minut. Gör varje fot två till tre gånger. Det hjälper att mjuka upp hälsporren och plantar fascia vilket lindrar smärtan. 

Ett tips är även att använda bra stödskor eller tofflor. Använd skor som har stöd på hälen och inte platta skor som inte har något stöd alls.

5 saker någon med hälsporre (Plantar fasciit) bör göra varje morgon

Kontakta oss när du har ont i hälen, ont under hälen och hälsporre

Behandling A-Ö Naprapati är experter på att behandla hälsporre. Vi hjälper dig snabbt och professionellt. Finns tid idag som ger snabba resultat. Boka tid online hos leg. naprapater här.

LÄS MER:  Vad är det för skillnad på Naprapat och Kiropraktor?