Ont i nacken 

Nacksmärta och stelhet är ett vanligt förekommande besvär. Det kan komma när som helst och drabba vem som helst. Nacksmärta behandlas inom vården eller av övriga yrkesgrupper som naprapat eller kiropraktorer. Den dominerande orsaken till värk i nackregionen är muskulärt utlösta besvär. Ont i nacken kan vara allt från ett molande obehag till intensiva smärtor.

Varför får vi ont i nacken?

 

 

Debut av nacksmärta är beroende utav ett flertal faktorer unikt till den enskilda individen.

Smärta i nacken påverkas av hur vi mår och hur vi har det. Stress, oro och ångest ger inte bara psykologiska besvär utan kan också ge smärta i kroppen. Även faktorer som ålder, genetik, sömn och arbetsbelastning har en påverkan. Har du ont i nacken efter sömn kan sovställningen behöva ändras. Vanligtvis påverkas ryggen och nacken mest av att sova på magen.

Sjukliga förändringar i nackens olika delar (diskar, nervrötter, facettleder) kan, liksom våld mot nacken, kan orsaka såväl muskelvärk som nervrotpåverkan.

Den medicinska diagnosen cervicalgi används ofta för att karaktärisera nacksmärta. betyder långvarig smärta i nacken av okänd och ofarlig orsak.

Olika typer av nacksmärta

Diskbråck i nacken

Diskbråck i nacken karaktäriseras av smärta nacken med smärtutstrålning och känselbortfall ned i armen och även ut i handen och fingrarna.

Ett diskbråck hänvisar till skada på en av diskarna som sitter mellan kotorna. En disk i ryggen består av främst 2 komponenter. En mjuk, geléliknande kärna samt ett tuffare, gummiliknande ringbrosk som omsluter kärnan. Diskbråck uppstår när en del av kärnan trycks ut genom en reva i ringbrosket, vilket medför kompression eller irritation på en nerv.

Vanliga symtom:

 • Smärta i nacken
 • Smärta i arm
 • Känselbortfall och kraftlöshet i arm
 • Ont i nacken och domningar i fingrar
 • Reflexbortfall

Nackspärr (torticollis)

Nackspärr eller cervicalgi beskriver en plötslig debut av nacksmärta och stelhet.
Smärtan kan exempelvis utlösas av en ovan rörelse, en felbelastning av musklerna eller monotona belastningar i vardagen.

Vanliga symtom:

 • Kraftig stelhet nacke
 • Smärta nacke

Spänningshuvudvärk

Den vanligaste typen av huvudvärk kallas för spänningshuvudvärk. Huvudvärken kan bero på spända muskler i nacken eller käke, men den kan även ha andra orsaker. Värken kan ofta utlösas eller förstärkas av oro, stress och sömnbrist. 

Vanliga symtom:

 

 • Dov, molande huvudvärk
 • Huvudvärk lokaliserad till tinningar eller som ett band runt huvudet. 
 • Ont i bakhuvudet och nacken
 • Ont i tinningen och ont i örat 

Behandling av nacksmärta

För den som har besvär med värk i nacken finns det hjälp att få. Kropp och själ hänger ihop i ett invecklat samspel. Därför är det hela människan som behöver tas omhand, inte bara några enstaka kotor eller diskar. En naprapatbehandling präglas därefter av ett helhetstänkande där både undersökning, diagnostik och behandling är anpassade efter just dina besvär.

Exempelvis kan en behandling innefatta träningsprogram med övningar, kombinerat med manuell behandling såsom mobilisering, töjning eller triggerpunktsbehandling.

Har man smärta i nacken som tydligt förstärks utav psykologiska faktorer såsom stress kan även besök till KBT terapeut eller psykolog vara aktuellt som en del av din rehabilitering.

Det är viktigt att jobba proaktivt för att försöka undvika nacksmärta, och andra vanligt förekommande arbetsrelaterade besvär, redan innan de uppstår. Det är alltid lättare att förebygga besvär än att tvingas till rehabträning.

 

LÄS MER:  Behandla ont i axel